Friday, March 31, 2017

Chaz Bundick, The Mattson 2, Star Stuff i ugodno prisjećanje dobrih starih vremena

U nedjelju, na današnji dan prije tri godine, sam započeo stalni život na novoj adresi - kilometarski više zapadnijoj i manje južnijoj, kulturološki bitno više južnijoj nego zapadnijoj. Pulu doživljavam kao grad kojim se prošlost kao motiv nazire na svakom uglu, grad praktički kao da je živući muzej na otvorenome (doduše, kao i većina gradova na obali Jadrana). Ne samo da se suvremeni život isprepleo oko antičkih, venecijanskih, austrijskih, austrougarskih, jugoslavenskih spomenika, već se i u kulturi, duhu grada osjeti drugačiji stav. Kao da se osjeća sentiment zapušteno je privlačno. Svakako ne bih želio da ovo zvuči kao osuda i ogradit ću se izjavom da su ovo samo moji individualni utisci i nemam poriva da tražim istomišljenike.

Često tako u tom smislu osjetim svojevrsno podsjećanje na pretkapitalističko doba na ovim prostorima, doba kad su se fasade obnavljale rijetko, kad je novih automobila, bicikala i motocikala bilo manje, a prašine je bilo više. Uglavnom, doživim si Pulu kao svojevrsni lo-fi grad, kazetu u odnosu na CD ili nešto slično.

Kao šlag na kraju, točka na i, budali šamar ili kec na desetku takvom ugođaju mi je današnju godišnjicu obilježila preporuka novog albuma na Hype Machine. Radi se o Chez Bundicku, osobi koja stoji iza imena Toro y Moi i albumu koji je snimio sa jazz duetom The Mattson 2 (čitaj: dvojica Mattsona - Jared i Jonathan) - Star Stuff. Ime odgovara materijalu. Zvuk koji su proizveli je čista reminiscencija na vrijeme kada je Jura Stublić bacio radio kroz prozor, Rundek sanjao o kući u Bosutskoj 27a, a Neki to vole vruće su se valjda osjećali kao jeans generacija.

Gore je dana poveznica na spomenutu promociju na kojoj se album može poslušati u cijelosti i to besplatno (mislim da čak nije nužna ni registracija na Hype machine), a upućujem i na spot za naslovnu pjesmu sa albuma, koji je također još žešće podsjećanje na retro doba.


P.S.
Kad smo već kod podsjećanja na prošla vremena, pala mi je na pamet i ova disko poslastica:

No comments:

Post a Comment