Tuesday, April 26, 2016

Noćne misli u staroj Belgiji: Suede - Night Thoughts tour uživo u Ancienne Belgique

Iako svaka njihova najava, pa zatim objava novog albuma izazove posebno uzbuđenje, pri čemu situacija sa Night Thoughts nije bila nikakva iznimka, moj prvi susret sa albumom je donio tek djelomično oduševljenje. Doživljaj nije bio potpun. Preslušao sam album nekoliko puta, većina momenata mi je sasvim dobro sjela, međutim nikako da se srdačno složim sa općim mišljenjem kritike da je to stvarno dobar album.

Onda je Katja otkrila povoljnije avionske karte za Bruxellex/Brussels/Brisel baš u vrijeme kada si možemo iskombinirati izostanak s posla sa njihovim nastupom u ne bilo kakvom Ancienne Belgique (AB/Stara Belgija). Kažem ne bilo kakvom jer slovi za prostor sa savršenom akustikom, mnogi su bendovi tamo snimili live albume, a nakon doživljenog ću dodati da je to i prostor iz mašte za svakog ljubitelja glazbe uživo (pod uvjetom da mu problem ne predstavlja zabrana pušenja). Osim pušenja, koje je zabranjeno u svim ostalim prostorima, ama baš sve ostale okolnosti su podređene svrsi zbog koje prostor i postoji. Nigdje nije bilo gužve, garderoba je bila na samoposluživanje, a pivo odlično.
Ono za što sam u prvim trenucima mislio da će biti posebnost ovog nastupa – unique two set show – je zapravo bila posebnost cijele Night Thoughts turneje. Koncert se odvio u dvije faze: u prvoj smo poslušali novi album uživo uz projekciju filmića/spotova, a u drugoj je izveden regularni dio koncerta. Izvedba Night Thoughts je očekivano, poput albuma počela grandioznim simfoničnim uvodom uz simultano prikazivanje prvih kadrova ciklusa filmića na poluprozirnoj mreži napetoj ispred benda, tako da je Brettova i bendova poluvidljivost ovisila o omjeru jačine svjetla rasvjete na pozornici i onog iz projektora. Zanimljiva je to bila igra silueta i sjena, navlačenja, zavlačenja, navođenja i zavođenja. Poslušali smo kronološki dosljednu reporodukciju novog albuma pristojno, a nakon pauze je na pozornicu izašao neki drugi Brett.

Onaj razuzdaniji Brett. Izašavši iz poluprisutnosti, predstava se već mogla nazvati razlogom za dolazak na udaljeni koncert, Brett kao da je u pauzi uzeo eliksir za osobnu transformaciju, a odmah je postalo očito i da publika na koncert bolje reagira kada se izvodi glazba koja je već „svoje odležala“. Često je kod koncerata koji se dogode u sklopu promo turneje slučaj da se polemizira o forsiranju novih materijala nauštrb starih materijala zbog koji, realno, na koncerte ipak dolazi veći dio publike. Ovdje su Suede lukavo i pošteno odigrali na loptu prethodne najave, pa smo svi unaprijed znali što nas čeka i, na koncu, svatko je dobio svoje.  Uglavnom, počevši sa „Moving“ su započeli sa drugim dijelom nastupa u kojem će izvesti 10+2=12 pjesama. Nije bilo strastveno ko u ludim devedesetima, no uzmemo li u obzir neumoljivu prolaznost, ovaj gospodin je svoju porciju davanja sebe za obožavatelje odradio pošteno.

Površnim pregledom setlisti sa prethodnih nastupa je unaprijed bilo jasno da svaki puta odaberu drugu pjesmu za akustičnu izvedbu, ovaj puta je to bila The Sound of the Streets i to je itekako bio poseban moment. Drugi poseban dio večeri se dogodio kada je nakon baš dugotrajnog i baš upornog inzistiranja publike povratkom na bis duhovito ustvrdio kako budući da on mora čuvati svoje glasnice, najbolje da publika dokaže tu svoju privrženost i umjesto njega pjeva bez pratnje. Magija bi u tom trenu bila savršeno vrhunska da je publika znala tekst Everything Will Flow, tješim se da je i ovo imalo neku svoju draž. Na trenutak se učinilo kao da će to Bretta izbaciti iz takta, no zaboravio sam da na pozornici nije od jučer. Samo je snalažljivo vedro dobacio da je to ipak njegov šou, da neće dozvoliti da krene nizbrdo i da je stoga najbolje da preuzme svoju stvar u svoje ruke. Otpjevali su još New Generation i nakon toga nepovratno nestali iza zastora.

Oni su iza zastora nestali, a Katja i ja smo si odlučili pomoći sa pivom sa šanka, kupili suvenir i uputili u briselsku noć… Danas, nakon što su album i doživljaji „malo odležali“, mogu reći da kad slušam Night Thoughts, više nemam dvojbe oko usaglašavanja sa općim pozitivnim mišljenjem kritike, kakve sam imao u prvom odlomku.

Vidi još: Photobook Suede @ Ancienne Belgique

No comments:

Post a Comment