Wednesday, June 24, 2015

My Morning Jacket - Waterfall

Otkako su 2005. izdali famozni "Z" (kojim su, ne znam za ostale, definitivno pridobili moju pažnju), izdali su još tek dva albuma prije ovog posljednjeg.

Devet godina, dva albuma i to u razmacima od tri, a do posljednjeg je (Circuital, 2011.) prošlo i četiri. S obzirom na danas neke uobičajene trendove u izdavačkoj dinamici, to su, može se reći, solidni vremenski razmaci.
 
Tek površnim pretraživanjem weba zaključujem da takva komocija za bend nije ništa čudno kada uračunamo činjenicu da im se etiketa hvali tvrdnjom kako joj je primarni cilj potpuna izgradnja izvođača i  davanje dovoljno vremena i pažnje stvaranju njihovih izdanja. Recimo još i to da je ATO (According To Our) Records label čiji jedan od osnivača je Dave Matthews koji sa svojim Dave Matthews bendom spada u jedne od najtiražnijih i izvođače sa najviše nastupa na američkom tlu, te kako se očito radi o umjetnici-za-umjetnike pristupu što dodatno potvrđuje da takav stav etikete niti ne bi trebao čuditi.

Kako god, možda su Evil Urges i Circuital (prethodnici Waterfalla, a nasljednici Z-a) ponudili više materijala koji parira sa gotovo besprijekorno lijepim Z, nego što je to slučaj sa Waterfallom, a možda su i sva tri tu negdje, teško je reći. Ono što svakako stoji je (pod jedan) da su My Morning Jacket sami po sebi, po stilu koji gaje, bend koji nudi zadovoljstvo slušanja i (pod dva) sama činjenica da se pojavljuju u rjeđim razmacima sa novim materijalima nego što smo na to inače navikli kod bendova za posljedicu nosi svojevrsni efekt iščekivanja i znatiželje.

Čak i ako zanemarimo ova dva nazovi opća faktora, koji se zapravo na album sam po sebi i ne odnose, kad se okrenemo samim pjesmama, reći ću ukratko da je album i dalje zadržao sve ono zbog čega se My Morning Jacket inače uopće i voli.


No comments:

Post a Comment